Masa de Crăciun, mai scumpă cu 20% în acest an!

Cu toţii suntem conştienţi de faptul că Sărbătorile de iarnă vor fi diferite faţă de toate sezoanele trecute. Pe lângă restricţii şi distanţare socială, inevitabile în acestă perioadă dificilă, se anunţă şi scumpiri la alimente. Carnea, fructele şi legumele sunt printre produsele care vor înregistra cele mai mari creşteri de preţ, iar scumpirile vin după alte majorări care au avut loc în acest an. Pâinea, cozonacul sau covrigii sunt câteva dintre produsele de panificaţie care se regăsesc pe masa de Crăciun şi care vor fi mai scumpe. Aşa că, dacă acum în hypermarket-uri un cozonac costă 20 de lei, preţul unui kg ar putea ajunge la 30 de lei de Crăciun. "Seceta din acest an care a condus la creşterea preţului cerealelor poate să conducă anul viitor şi la creşterea preţului la carne şi lapte. Asistăm la importuri de legume şi fructe. Depindem de jocul preţurilor făcute de aceşti importatori şi de deprecierea cursului valutar", a explicat Dragoş Frumosu, preşedintele FSAR. "Vina" pentru aceste sumpiri poate fi atribuită mai multor factori. O parte dintre cauze are legătură cu pandemia a cărei efecte au făcut autorităţile din întreaga lume să recurgă la aplicarea unor măsuri drastice, precum restrângerea activităţii HoReCa, determinând companiile din sector să reducă forţa de muncă. Aceste reduceri s-au reflectat în pierderile companiilor producătoare. În aceste condiţii se estimează o creştere a preţurilor cu 15% sau chiar 20% a produselor în preajma Sărbătorilor şi scumpiri mai mari la unele produse faţă de anul trecut. Astfel, carnea de porc, care costă în prezent - în hypermaket-uri - 20-22 de lei/kg va ajunge la 25-28 de lei/kg. Să nu uităm că trei sferturi din carnea pe care o consumăm este de import, cu precădere din Germania. O altă cauză a unei posibile majorări e reprezentată de preţul furajelor, care a crescut enorm din cauza secetei. În aceste majorări intră şi alimente precum cozonacul, care se va scumpi cu cel puţin 10 lei/kg, dar şi produsele de panificaţie ale căror preţuri vor creşte cu 10-20%. Fructele şi legumele se vor scumpi cu 10%-15% din cauza importurilor, România în sezonul rece nereprezentând un producător în acest sector. Comparativ cu celelalte scumpiri, lactatele vor avea preţuri cu aproximativ 5% mai mari, anul secetos afectând preţul furajelor consumate de vite, oi, capre etc..
Românii au plătit mai mult pentru mâncare chiar de la începutul pandemiei. Din analiza Consiliului Concurenţei reiese că deja mai multe categorii de produse s-au scumpit în prima jumătate a anului, acest lucru în condiţiile în care pandemia a lovit România în luna martie, atunci când a fost instituită şi starea de urgenţă. Astfel, lista arată cam aşa: carnea: +12%; fructele, legumele: +23%; uleiul: +15,7%; pâinea: +14,3%; făina albă: +9,7%. Preţurile de consum în luna octombrie 2020, comparativ cu luna octombrie 2019, au crescut cu 2,2%, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 1,8%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (noiembrie 2019 - octombrie 2020) faţă de precedentele 12 luni (noiembrie 2018 - octombrie 2019), calculată pe baza IPC, este 2,9%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 2,7%. Faţă de octombrie 2019, în octombrie 2020 mărfurile alimentare au crescut cu 4,34%, cele nealimentare cu 0,60%, iar serviciile s-au majorat cu 2,85%. Printre cele mai mari creşteri de preţuri, în comparaţie cu decembrie 2019, s-au înregistrat la făină - 7,2%, fasole boabe - 17,59%, fructe şi conserve de fructe - 7,52%, citrice - 11,4%, tutun şi ţigări cu 6,8%.

Ţi-a plăcut articolul? Atunci distribuie-l şi către prietenii şi partenerii tăi! Îţi mulţumim!

Pin It