Colţul Fermierului - Tratamente în legumicultură la sfârşitul verii

Legumele cultivate, pentru a se recolta în toamnă - castraveciorii, ardeiul gogoşar şi ardeiul lung, tomatele plantate târziu, varza de toamnă - pot fi atacate de boli şi dăunători în ultima parte a verii. La castraveţi - făinarea, antracnoza şi mana; la ardei - piticirea şi mana; la tomate - pătarea cafenie, pătarea brună şi mana - aceste atacuri fiind favorizate de o vreme umedă şi răcoroasă. Pentru a preveni bolile amintite mai sus şi încă altele cunoscute în mod obişnuit sub numele de "mănări" este indicat să se efectueze preventiv cel puţin o stropire cu Dithane M45 - 30 grame la 10 litri de apă - sau Captadin - 25 grame la 10 litri de apă sau zeamă bordeleză procurată de la magazinele de pesticide, în concentraţia indicată pe ambalaj. La tomate şi castraveţi, protejare mai eficientă se poate efectua prin stropiri cu Bravo - în cantitate de 3 ml pentru 10 litri de apă sau Ridomil cupru - 3 grame pentru 10 litri de apă. La varza de toamnă, contra pătării frunzelor, se poate folosi zeama bordeleză până la începutul formării căpăţânei. 

Ca dăunători, mai des întâlniţi sunt păduchele castraveţilor şi musculiţa albă a tomatelor. Se pot combate în momentul apariţiei prin stropiri cu Fastac - o fiolă la 10 litri de apă sau Mospilan - un plic de 1,5 grame la 10 litri de apă. La varza de toamnă, contra păduchilor cenuşii şi păduchilor negri se pot aplica stropiri cu Fastac - o fiolă la 10 litri de apă - dar nu mai târziu de începutul formării căpăţânilor de varză, pentru ca substanţa toxică să nu ajungă în interiorul căpăţânei. Un dăunător prezent în grădinile de legume poate fi limaxul (melcul fără cochilie), care se poate combate prin împrăştierea pe suprafaţa solului, prin locurile umblate de melci, a uneia din următoarele substanţe: îngrăşământ complex cu fosfor (40 grame la un metru pătrat), var nestins (30 grame le metrul pătrat), cenuşă de lemne (100 grame la metrul pătrat). În magazinele de pesticide există produsul Mesurol, care se va folosi conform indicaţiilor de pe ambalaj.

Legumele care au fost tratate împotriva atacului de boli şi dăunători se pot consuma bine spălate, în mai multe ape, la trei săptămâni de la ultima stropire. La aplicarea tratamentelor se vor respecta regulile elementare de protecţie a muncii prezentate în numerele anterioare ale ziarului ARGEŞ EXPRES.

Ţi-a plăcut articolul? Atunci distribuie-l şi către prietenii şi partenerii tăi! Îţi mulţumim!