Colţul Fermierului - Legume semănate toamna

 

Pentru a obţine în primăvară legume timpurii, aşa-zise trufandale, se însămânţează din toamnă, în jurul datei de 20 octombrie. După venirea îngheţului la sol nu se mai pot face însămânţări. Sunt indicate a se însămânţa din toamnă salata, spanacul, ceapa şi usturoiul verde (usturoiul pentru stufat). Se alege un teren fertil, cu textură uşoară unde nu bălteşte apa şi animalele nu au acces (eventual teren împrejmuit cu gard). Dacă în ultimii ani nu s-a administrat bălegar, se împrăştie uniform 2-3 kg bălegar bine putrezit (mraniţă) pentru fiecare metru pătrat şi se sapă cu hârleţul la adâncimea de 20-25 cm, apoi se mărunţeşte cu sapa şi grebla metalică şi se modelează răzoare (straturi). Pe aceste răzoare, cu o săpăligă sau un ţăruş se trasează şănţuleţe adânci de 2-3 cm la distanţa de 20-25 cm. În şănţuleţe se presară (nu prea des) seminţe de salată sau spanac ori se înfig bulbili ("căţeii") de usturoi sau arbagic la distanţa de 6-8 cm unul de altul, pe fiecare rând. În final, şănţuleţul gata semănat sau plantat se astupă cu dosul greblei, iar dacă pământul este uscat, semănătura se udă cu stropitoarea. Pe timpul iernii, dacă este puţină zăpadă, se mai aruncă din jur peste semănătură. În primăvară devreme se poate instala o folie peste plante pentru a grăbi ajungerea la recoltare.

Ţi-a plăcut articolul? Atunci distribuie-l şi către prietenii şi partenerii tăi! Îţi mulţumim!