Obiceiuri ciudate din lume

În ciuda eforturilor constante care se fac pentru globalizare, fiecare naţiune caută să-şi păstreze identitatea apelând la toate elementele culturale sau de tradiţie, moştenite din timpuri imemoriale uneori. Acestea sunt specifice şi este bine ca orice turist să se informeze asupra lor înainte de a ajunge în anumite părţi ale lumii, deoarece încălcările unor obiceiuri sau tradiţii se pot dovedi în unele cazuri extrem de periculoase, punând vieţile imprudenţilor sau neinformaţilor în mare pericol. Încercăm să vă prezentăm câteva dintre "ciudăţenii" - judecând prin prisma culturală a europenilor...

Tradiţia evreiască pentru "Casă de Piatră"

Nunţile evreieşti conţin numeroase elemente specifice. Unul dintre acestea este şi tradiţia ca mirele să calce pe un pahar înfăşurat într-un şerveţel sau o cârpă mai mare. Unii susţin că astfel s-ar aminti de templul din Ierusalim, alţii că ar fi o ultimă posibilitate a mirelui de a conduce în cuplu, de care, în mod practic, îşi ia adio... Ritualul se îndeplineşte la finalul ceremoniei, după ce inelele au fost schimbate. În momentul în care este spart paharul, toţi invitaţii strigă în cor "Mazel Tov!" (Noroc Bun!). A nu se înţelege că au ceva în comun cu minerii de pe meleagurile mioritice... 

Testarea viitorului ginere

Unele triburi africane obligă bărbatul să treacă un test sexual înainte de nuntă. Acesta trebuie să facă sex cu mama miresei de atâtea ori de câte ori vrea ea. Astfel demonstrează soacrei cât de dotat şi, deci, cât de capabil este să-i facă fiica fericită. De reţinut ar fi faptul că potenţialul ginere trece mai întâi printr-un control fizic minuţios executat de viitorul socru. Acesta îi verifică dinţii, ochii, corpul şi-i dă "undă verde" numai când este perfect convins că masculul este perfect sănătos.

Gusha etiopiană

Cei care ajung în anumite părţi din zona Cornului Africii trebuie să se aştepte la un obicei cu adevărat inedit. Acolo există o tradiţie numită gusha, care prespune ca oamenii să se hrăneasă reciproc, folosindu-se doar de mâini, fără ajutorul tacâmurilor. Musafirii sunt aşezaţi în cerc, în jurul unei mese pe care sunt puse mai multe platouri cu mâncare. Gazda este cea care începe ritualul, alege o bucată de carne, câteva legume, le înmoaie în sos şi i le oferă persoanei din dreapta sa, continuând apoi cu toţi invitaţii de la masă. După ce a terminat, prima persoana hrănită continuă şi oferă de mâncare musafirului aflat în dreapta sa. Gusha continuă până când fiecare om de la masă le-a dat să mănânce tuturor comesenilor!

Ţi-a plăcut articolul? Atunci distribuie-l şi către prietenii şi partenerii tăi! Îţi mulţumim!