Colţul Fermierului - Îngrijirea vacilor pentru lapte

Pe timpul iernii, laptele este un aliment valoros, mult solicitat de organismul uman. Îngrijirea raţională a vacilor în acest sezon contribuie la sporirea producţiei de lapte şi menţinerea animalelor într-o perfectă stare fiziologică.
Adăposturile în care se ţin vacile pe timpul iernii - grajdurile - trebuie să fie curate, fără umiditate şi curenţi de aer, suficient de spaţioase şi călduroase. Temperatura convenabilă în adăposturi trebuie să fie de 12-14 grade Celsius şi se poate menţine prin închiderea perfectă a uşilor şi ferestrelor şi repartizarea unui spaţiu optim pentru fiecare animal. O încăpere de grajd cu volumul de 60 mc este suficientă pentru trei animale mari. Gunoiul de grajd (bălegarul) trebuie evacuat zilnic şi depus la platformă pentru că, dacă se lasă mai mult timp în interior, produce gaze dăunătoare animalelor.
Furajarea vacilor se va face cu nutreţuri de bună calitate, bogate în proteine, săruri minerale şi vitamine. Sunt indicate fânurile de bună calitate, concentratele (uruială şi tărâţe), sfecla. Cocenii şi paiele se administrează ca nutreţuri de completare, deoarece sunt sărace în proteină digestibilă.
Pentru o vacă cu producţie de 8-10 litri de lapte pe zi, raţia zilnică de furaje poate fi alcătuită din: 3 kg fân de trifoi, 6 kg sfeclă tocată, 3 kg tărâţe de grâu sau uruială de porumb, 4 kg coceni, 50 grame făină de oase, 100 grame de sare. Sarea se poate lăsa ca bulgăre în iesle. Dacă nu există fân de borceag, trifoi sau lucernă, se vor administra în raţie 4 kg fân din fâneţe naturale de bună calitate. Nutreţurile nu trebuie să fie mucegăite sau îngheţate. Ordinea administrării furajelor este: dimineaţa - la muls - uruiala sau tărâţele şi în continuare jumătate din raţia de fân; la prânz - sfecla tocată amestecată cu creta furajeră; seara - cealaltă jumătate de fân şi cocenii.

Ţi-a plăcut articolul? Atunci distribuie-l şi către prietenii şi partenerii tăi! Îţi mulţumim!

Pin It