COLŢUL FERMIERULUI - Oferta agroturistică

Agroturismul iese în evidenţă prin specificul şi originalitatea ofertelor sale capabile să satisfacă exigenţele turiştilor interesaţi să-şi petreacă măcar o parte din concediu sau un număr de zile pe an într-o ambianţă plăcută, în care liniştea şi traiul natural sunt factori hotărâtori pentru sănătate şi capacitatea de muncă. Turiştii sunt cazaţi în locuinţe spaţioase şi curate, cu interioare amenajate în stil tradiţional. Locuinţa trebuie să fie prevăzută cu baie sau duş, toaletă cu apă curentă (WC). Bucătăria trebuie să aibă o dotare elementară - gaze sau butelie pentru aragaz - veselă suficientă, mixer, maşină de tocat şi storcător de fructe. Cotlonul cu cărbuni pentru grătar şi vatra sunt auxiliare de mare efect, dar nu poate lipsi aragazul. Turiştii trebuie să aibă acces la bucătărie fiindcă sunt persoane care, pe timpul sejurului, vor să pregătească preparate culinare, conserve, gemuri şi dulceaţă sau să-şi pregătească singuri grătarul. Amenajări simple precum o masă de tenis, un teren de volei sau un mic heleşteu sunt puncte de atracţie pentru turiştii amatori de mişcare şi pescuit cu undiţa.
Agroturismul se poate practica în egală măsură atât pe timp de vară, cât şi pe timp de iarnă, pentru că există modalităţi de satisfacere a pretenţiilor turiştilor specifice pentru fiecare sezon. Pe timpul verii, turiştii pot face excursii la stână, la pădure şi în împrejurimi, pot culege fructe de pădure şi plante medicinale, pot merge la scăldat şi pescuit (cu permis) în apele de munte. Pot participa, conform dorinţelor, la lucrări în grădina de legume, strângerea fânului şi culesul fructelor. Pot vedea desfăşurarea nunţilor, serbărilor câmpeneşti şi obiceiurilor din mediul sătesc. Pot face călărie şi plimbări cu şareta sau trăsura.
Pe timpul iernii, agroturismul este ceva mai restrâns, dar se practică în sistem "zile libere", sfârşit de săptămână, sărbători de iarnă. Turiştii pot savura specificul sărbătorilor de iarnă, "îngroparea anului", colinde şi datini, "pomana porcului", apreciatele preparate culinare de casă: cârnaţi, caltaboşi, tobă, lebăr, şunculită, bulz ciobănesc, ţuică fiartă şi vin fiert, ceaiuri îndulcite cu miere, iar în a doua parte a iernii - drob şi alte preparate din miel. Se poate merge pe pârtie la schi şi săniuş sau se pot face plimbări cu "sania cu zurgălăi" trasă de cai. În încheierea sejurului, turiştii pot cumpăra din oferta agroturistică unele produse pe care le-au apreciat. Gospodăria agroturistică funcţionează pe baza autorizaţiei legale şi în concordanţă cu toate prevederile regulamentare.

Ţi-a plăcut articolul? Atunci distribuie-l şi către prietenii şi partenerii tăi! Îţi mulţumim!

Pin It