Colţul Fermierului - Lucrări de îngrijire la culturile agricole

În perioada de la semănat şi plantat până la recoltare se aplică la culturile agricole mai multe lucrări de îngrijire numite şi lucrări de întreţinere. De calitatea acestor lucrări şi momentul aplicării lor depinde în mare măsură soarta recoltei.
- La culturile neprăşitoare - grâu, orz, ovăz lucernă în anul I - trebuie acordată atenţia cuvenită prevenirii îmburuienării, mai ales la suprafeţele unde nu s-au aplicat erbicide. Se plivesc buruienile când sunt mici, chiar dacă au apărut în "vetre" izolate. Pe porţiunile cu plante firave se poate administra azotat de amoniu în cantitate de 20 grame la un metru pătrat.
- La porumb, imediat ce au răsărit plantele şi se pot constata lipsurile, se poate face completarea golurilor folosind boabe umflate în apă pentru ca răsărirea să fie rapidă. Dacă nu s-au aplicat erbicide, cultura de porumb se menţine curată de buruieni prin plivit şi prăşit manual pe rând şi cu prăşitoare între rândurile de plante. La prima praşilă manuală se va face şi răritul, dacă este cazul, lăsând 3-4 plante la metrul liniar sau 4-5 plante la cuib. Dacă nu s-a aplicat bălegar sau îngrăşeminte chimice înainte de semănat, se poate face fertilizarea după prima praşilă manuală, cel târziu la a doua, folosind azotat de amoniu - o linguriţă rasă pentru un fir de porumb sau o lingură pentru un cuib. Îngrăşământul chimic se va pune alături de plante, fără să le atingă.
- La cartof, imediat după răsărire se poate aplica o primă praşilă manuală pentru spargerea crustei de la suprafaţa solului şi distrugerea buruienilor mici. În continuare se vor aplica 2-3 praşile manuale ca la porumb şi fertilizarea cu îngrăşăminte complexe (NPK), o lingură la cuib, dacă nu s-a făcut fertilizarea la plantare. Odată cu fiecare praşilă se reface şi muşuroiul sau bilonul în jurul cuiburilor.
- La sfeclă şi morcov, în afară de plivit şi prăşit, este foarte important răritul ca lucrare separată, efectuată cel târziu la cea de-a doua praşilă. Se lasă între plante pe rând 22-25 cm la sfeclă şi 6-8 cm la morcov.
- La tomate, ardei, vinete, la trei zile după plantare, când se constată lipsurile, se face completatul golurilor, de preferinţă seara şi dimineaţa, moment în care se udă răsadurile plantate. Culturile legumicole se menţin curate de buruieni prin lucrări de plivit şi prăşit. La tomate şi fasole se înfig araci ca sistem de susţinere.

Ţi-a plăcut articolul? Atunci distribuie-l şi către prietenii şi partenerii tăi! Îţi mulţumim!

Pin It