Analize obligatorii pentru carnea de porc înainte de a-i sacrifica!
Cum perioada sărbătorilor de iarnă înseamnă şi sacrificarea unui porc de Crăciun, gospodarii ar trebui să nu uite de examenul trichinelogic înainte să consume din carne. Trichineloza este o boala parazitară contractată de om prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic, care conţine parazitul. Contaminarea se produce prin ingestia de carne infectată şi prezintă un risc alimentar pentru oameni, datorită numărului mare de specii şi debutează cu febră, dureri abdominale, greţuri, vărsături şi diaree. Ulterior apar edeme ale pleoapelor şi buzelor, urticarie, dureri musculare, tulburări nervoase şi cardiovasculare. Gravitatea bolii este direct proporţională cu cantitatea de carne infestată ingerată. Autorităţile sanitar-veterinare le amintesc argeşenilor că efectuarea examenului trichineloscopic al cărnii înainte de consum este obligatoriu. În Curtea de Argeş, examenul se poate efectua de medicii veterinari în Piaţa Centrală, dar şi în cea din Ivancea şi la cabinetele medicilor de specialitate. Costul unei astfel de analize este de 11,16 lei în pieţe, iar la cabinetele medicilor veterinari, minim 20 lei. Pentru efectuarea examenului trichineloscopic este nevoie de numai 100 g. carne de porc din pilierii diafragmei, muşchii intercostali, ai cefei sau cei de la baza limbii.