Argesexpres.ro - Stiri Curtea de Arges
Fondat în 1999
joi 2 mai 2024 00:31

Trichineloză la Valea Iaşului!

# "Pomana porcului" a băgat o familie în spital

Aşa cum este obiceiul nostru, în perioada Sărbătorilor de Iarnă, fiecare gospodar sacrifică porcul de Crăciun, însă, obligaţia este şi aceea de a face analize cărnii înainte de se consuma. Păţania unei familii din Valea Iaşului ar trebui să fie învăţătură de minte pentru toţi! În data de 27 decembrie 2016, în gospodăria lui Vasile Ion Bolbea, din comuna Valea Iaşului, sat Cerbureni, a fost sacrificat un porc. După sacrificare, s-a consumat carne ("Pomana Porcului) de către membrii familiei şi alte rude - vorbim în total despre 10 persoane. Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş subliniază că nu s-a efectuat examenul trichineloscopic al cărnii înainte de a se consuma. În data de 2 ianuarie 2017, o parte dintre membrii aceleiaşi familii, împreună cu alte rude (un număr de 12 persoane) au participat la o masă în familie în comuna Bradu, consumând în principal carne de la acelaşi porc, pregătită la grătar. În data de 29 ianuarie 2017 s-au prezentat la sediul Circumscripţiei Sanitare Veterinare de Siguranţa Alimentelor nr. 1 Curtea de Argeş Vasile Ion Bolbea şi Mihai Bolbea, care au solicitat examen trichineloscopic la o probă de carne congelată (pulpă) şi carne afumată, întrucât aceştia şi alţi membri ai familiei care erau deja internaţi la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului judeţean Piteşti prezentau semne de boală, respectiv trichineloză. În urma examenului efectuat la CSVSA Curtea de Argeş, a rezultat infestaţie cu Trichinella Spirallis - ne-au comunicat reprezentanţii DSVSA Argeş. 

În data de 30 ianuarie 2017, inspectori din cadrul DSVSA Argeş s-au deplasat la domiciliul lui Vasile Ion Bolbea, unde au mai găsit cantitatea de 60,5 kg carne congelată, cârnaţi, slănină afumată şi jumări, provenite din porcul sacrificat. Întreaga cantitate a fost confiscată, sigilată şi dirijată către o unitate de incinerare. Cinci persoane mai sunt internate la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean Piteşti şi sunt încă sub tratament. S-a recomandat ca toţi cei care au consumat carne din acest porc să fie supuşi unui examen medical. DSVSA Argeş mai menţionează că două persoane care au consumat carne se află în prezent în străinătate: unul este şofer pe TIR, în Germania, iar altul lucrează în Spania. Aceştia au fost înştiinţati de către membrii familiei să se prezinte la o unitate medicală pentru examen medical. În data de 30 ianuarie 2017 au fost anunţaţi telefonic şi reprezentanţii DSP Argeş, în vederea efectuării anchetei epidemiologice.

Ţi-a plăcut articolul? Atunci distribuie-l acum şi către prietenii şi partenerii tăi! Îţi mulţumim!

Pin It

Economiseşte timp şi bani abonându-te la  la orice poștaș sau oficiu poștal din județ ori din țară!

Abonamentul pe o lună costă 10 lei, pe trei luni 28 de lei, pe șase luni 54 de lei, iar pe un an 100 de lei.