Statele U.E., obligate să limiteze acizii trans din alimente - cele mai nocive grăsimi!

Toate statele membre ale Uniunii Europene vor fi obligate să limiteze cantitatea de acizi graşi trans nesaturaţi din alimente, potrivit unui regulament adoptat recent de Comisia Europeană. Acizii trans sunt cele mai nocive grăsimi din alimente, considerate responsabile pentru declanşarea unor afecţiuni (boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, diabet, cancer, Alzheimer) ce provoacă anual 50.000 decese în Europa. Produsele alimentare care nu sunt conforme nu vor mai putea fi introduse pe piaţă după data de 1 aprilie 2021. Acizii graşi trans nesaturaţi sunt substanţe obţinute pe cale industrială, nefiind folosite niciun fel de surse naturale. În ţara noastră, se estimează că alimentele bogate în acizi trans duc la apariţia unor boli care ucid anual aproximativ 3.000 români. Măsura luată de Comisia Europeană vizează alimentele bogate în grăsimi procesate, precum margarina, mezelurile, produsele de tip fast food, cele de patiserie, prăjiturile, biscuiţii, popcornul pentru microunde, chipsurile, mâncarea semi-preparată, supele la plic, maioneza, cremele tartinabile, diverse tipuri de sosuri sau cerealele preambalate.
Pe piaţa europeană există în acest moment produse care conţin chiar şi în proporţie de 40-50% acizi graşi trans nesaturaţi. Aceştia sunt folosiţi pe scară largă de producătorii de alimente procesate din întreaga lume, deoarece fac ca produsele să arate mai atrăgător, chiar şi după mult timp, şi le prelungesc substanţial termenul de valabilitate. Regulamentul C.E. devine obligatoriu în toate statele membre la finalul acestei luni. Produsele alimentare care nu sunt conforme mai pot fi comercializate până cel târziu la 1 aprilie 2021. După această dată, introducerea lor pe piaţă va fi interzisă. Concret, regulamentul C.E. prevede că toate statele membre ale Uniunii Europene sunt obligate să limiteze cantitatea de acizi trans la maximum 2 g din 100 g grăsime din conţinutul produselor alimentare. Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară au recomandat reducerea cantităţii de acizi trans din alimente, arătând că factorii cei mai importanţi ce subminează starea de sănătate în Europa sunt legaţi de dietă. Danemarca, Elveţia, Austria, Islanda, Norvegia şi Ungaria au introdus deja în legislaţia proprie limita de 2 g acizi trans/100 g grăsimi în alimentaţie, înainte ca Bruxelles-ul să impună o regulă în acest sens. În Germania, Olanda şi Marea Britanie s-a negociat cu procesatorii scăderea voluntară a conţinutului de acizi trans.

Ţi-a plăcut articolul? Atunci distribuie-l şi către prietenii şi partenerii tăi! Îţi mulţumim!

Pin It