Colţul Fermierului - Grija pentru furaje

Deşi a fost un an al fânului, crescătorii de animale sunt interesaţi să asigure pentru iarnă şi alte categorii de furaje, deoarece hrănirea animalelor numai cu fân nu conduce la cele mai bune rezultate. În plus, alcătuirea unor stocuri însemnate de furaje variate permite introducerea în iarnă a unui număr mai mare de animale în orice gospodărie, fără să existe riscul epuizării acestora în cazul când este o iarnă grea şi lungă. Evident, în final, mai multe furaje înseamnă producţii mai mari de lapte, carne şi lână.

Pe parcursul toamnei, gospodarii pot avea în vedere mai multe surse de furaje, şi anume:

- cosirea oricărui petec de otavă, înainte de căderea brumei şi uscarea ei pe capre şi prepeleci, pentru a se obţine un nutreţ de calitate;

- alegerea ştiuleţilor mici de porumb ("cocoloaşe", glodari) şi uscarea lor la soare şi vânt, pentru a fi folosiţi ca furaj pe timp de iarnă. Pentru taurine şi ovine aceste "cocoloaşe" pot fi folosite neuscate, prin însilozare sau în stare uscată, prin uruire integrală (boabe plus cocean);

- tăierea cocenilor de porumb înainte de uscarea completă, adică în faza în care mai conţin o cantitate de sevă;

- însilozarea unor resturi vegetale: coceni şi foi de porumb, vrejuri de dovleac, frunze de sfeclă, mohor şi costrei din lanurile de porumb. Însilozarea se poate face în gropi, de preferinţă betonate, unde se asigură o bună tasare şi astupare a produselor ce se însilozează. Se adaugă 1 kg de sare la 100 kg nutreţ. În lipsa gropilor, cantităţi mici de nutreţ murat se pot prepara în vase din lemn - butii, linuri;

- recoltarea şi depozitarea cu grijă a cantităţilor de sfeclă şi dovleci care constituie principalele nutreţuri suculente pentru perioada de iarnă.

Ţi-a plăcut articolul? Atunci distribuie-l şi către prietenii şi partenerii tăi! Îţi mulţumim!