Argesexpres.ro - Stiri Curtea de Arges
Fondat în 1999
miercuri 29 iunie 2022 21:26

COLŢUL MICULUI FERMIER - Pritocul vinului

Pritocul sau tragerea de pe drojdii este o lucrare inevitabilă în fluxul tehnologic de obţinere a unui vin de calitate. Separarea vinului de drojdii se face atunci când fermentaţia principală s-a încheiat şi limpezirea este evidentă. Limpezirea vinului este grăbită de lăsarea frigului, moment situat calendaristic în prima decadă a lunii decembrie. Tragerea vinului din vas se face cu un furtun care se leagă de o stinghie din lemn, cu capătul furtunului mai sus cu 10-15 cm faţă de capătul stinghiei, pentru ca furtunul să nu se atingă de drojdii. Vinul se trage într-o găleată emailată sau din plastic şi se toarnă într-un alt vas curat. Dacă nu există acest vas de transfer, vinul din vasul în care a fermentat se trage în găleţi sau într-un hârdău şi după ce se scot drojdiile şi se spală bine vasul, se pune la loc în acelaşi vas. Vasul se completează până la umplere cu vin de aceeaşi categorie, pentru că în vasul incomplet umplut există pericolul de oţeţire a vinului.

Pritocul se face diferenţiat în funcţie de starea vinului. La vinurile care se "casează" (se brunifică în contact cu aerul),  se recomandă pritocul închis, în care vinul să vină cât mai puţin în contact cu aerul. În acest caz, vinul din vasul de fermentare se trage cu furtunul într-o damigeană sau într-un bidon îngust la gură. Pentru a se evita brunificarea vinului în contact cu aerul, este bine ca înainte de începerea pritocului să se facă proba rezistenţei la aer, prin care un pahar de vin se lasă o jumătate de oră vărsat într-o farfurie şi se observă dacă se brunifică sau nu.

La vinurile care au tendinţa de "băloşire" (se întind), se va face un pritoc deschis, în care vinul să ia cât mai mult contact cu aerul şi pentru acest lucru vinul tras trebuie să curgă din furtun peste o scândură curată aşezată înclinat în găleata sau hârdăul în care se trage. În felul acesta vinul se răsfiră pe scândură şi vine cât mai mult în contact cu aerul, apoi se introduce într-un vas curat care se umple.

Este indicat ca pritocul să se facă pe timp friguros şi senin, pentru că în acest moment există un maxim de limpezire. Drojdiile rămase se pun peste borhotul de prune sau de mere sau, iar dacă sunt în cantitate mare, se distilează la cazan şi se obţine rachiul de drojdie. Dacă au trecut două luni de la stoarcerea mustului şi vinul nu s-a limpezit, este necesară grăbirea limpezirii folosind albuşul de ou: pentru 300 l vin sunt necesare două albuşuri de ou. Albuşurile amestecate cu un vârf de cuţit de sare de bucătărie se bat cu furculiţa într-un castron şi spuma rezultată se toarnă în vasul cu vin care trebuie limpezit, după care se amestecă în vas cu un băţ curat din lemn. La limpezirea vinului contribuie şi frigul, prin lăsarea deschisă a pivniţei câteva ore pe zi sau mutarea vasului cu vin la un loc răcoros. După limpezirea completă se poate face tragerea de pe drojdii.

 

 

Pin It

Economiseşte timp şi bani abonându-te la  la orice poștaș sau oficiu poștal din județ ori din țară!

Abonamentul pe o lună costă 15 lei, pe trei luni 42 de lei, pe șase luni 80 de lei, iar pe un an 150 de lei.